Berömda travlopp i norden

Sverige, Norge och Danmark har flera stora travbanor och i norden anordnas varje år flera stora travlopp. Men vilka lopp är egentligen de största, och de mest berömda? I denna artikel tar vi upp några av de mest berömda loppen i norden.

Danmark

I Danmark anordnas varje år Copenhagen Cup som är den största tävlingen i landet för varmblod. Loppet håller högsta internationella klass och äger rum på Charlottenlund travbane den andra söndagen i maj varje år. Loppen körs på 2011 meter och förstapriset i loppet är varje år 375 000 danska kronor. Kusken Robert Bi från Italien vann under år 2015 detta lopp och satte i samband med detta nytt världsrekord över medeldistans på tiden 1.10,0.

Norge

Även i Norge finns det storlopp. Detta kallas för Oslo Grand Prix och körs varje år i Juni på Bjerke travbane strax utanför Oslo. Även detta lopp är av högsta internationella klass och körs på distansen 2100 meter. Sverige har stått som vinnare i detta lopp flertalet gånger, men år 2018 var det faktiskt Norges Evil Enok M.E som tog hem vinsten tillsammans med sin kusk Noralf P. Brækken på tiden 1.11.1.

Finland

I Finland körs varje år Finlandialoppet. Detta körs över distansen 1609 meter och har autostart. Det går sedan år 1980 av stapeln i maj varje år på Vermo travbana i Helsingfors. Detta lopp är det allra största som körs i Finland och det är likt både Danmarks och Norges lopp av högsta internationella klass. Prissumman i loppet är 110 000 euro. Under de tre senaste åren har Sverige stått som segrare. Den regerande mästaren är svenske Pastore Bob med sin kusk Johan Untersteiner. I Finland anordnas också nordens största lopp för kallblodsraser på travbanan i Skogsbacka.

Sverige

Även i Sverige anordnas en del stora lopp. Det allra mest kända svenska storloppet är Elitloppet som alltid hålls sista söndagen i maj på banan Solvalla. Detta lopp är ett av de största och mest prestigefyllda i världen. Loppet är ett så kallat inbjudningslopp och det betyder att de hästar som märkt ut sig lite extra världen över bjuds in för att delta. Varje år blir 16 deltagare inbjudna till loppet. Man kan också bli direktkvalificerad till Elitloppet genom att vinna några andra travlopp som körs i Sverige.

I Sverige körs dessutom lopp som Hugo Åbergs Memorial, Olympiatravet och Sundsvall Open Trot. Alla dessa körs på de största travbanorna i landet och det är bara de allra bästa hästarna som får vara med i loppen. I Sverige kan man också finna lopp för åringshästar, alltså för hästar som är tre och fyra år gamla. Bland dessa lopp finns bland annat Breeders’ Crown och Sprintermästaren. Det finns dessutom en del större lopp där endast kallblodshästar får vara med. Dessa är dock inte lika välkända som varmblodsloppen. Ofta är prispengarna i de svenska loppen mycket höga och de kan ibland sträcka sig upp mot 500 000 kronor som delas ut till en enda vinnare. Dessa pengar är välkomna vinster både för hästägare, kuskar och skötare.