En tävlingshästs liv

En tävlingshästs liv och träning börjar redan när hästen föds. Redan när den är några timmar gammal börjar människor hantera den och när den är några dagar får den på sig grimmor och annat. När det gäller hästar som ska tränas i trav börjar träningen ofta mycket tidigare än om det är en ridhäst som ska tränas. Redan när hästen är ett år gammal börjar man nämligen köra in den och när den är två år kan den tävla i sina första lopp.

Strikt träning

En travhäst tränas relativt strikt, och många kan dessutom tycka att träningsmetoderna är väl stränga. Ofta börjar man helt enkelt med att ta på hästen ett träns och får den att acceptera det. Många gånger gör man detta på ett strängt sätt, och man binder helt enkelt upp hästen tills dess att den står stilla. Man börjar sedan ta på hästen selar som man därefter lägger mer och mer tyngd på. Många gånger spänner man upp hästens huvud rejält så att den inte kan bocka eller sparka bakut av obehaget och detta kan se mycket otrevligt ut och det är heller inte ett speciellt lämpligt sätt att träna hästen på. Generellt sett ska hästen tränas på et humant och lämpligt sätt och ofta är travtränare noga med detta men det finns såklart mindre lämpliga tränare också.

När hästen vant sig vid att ha sele ska den också vänjas vid att bli körd. Till en början kan det vara klokt att någon leder hästen så att den vänjer sig vid att någon annan sitter bakom den. Om hästen blir orolig kan någon då lugna den. Det är även bra att någon ser till att hålla lite koll på selen och sulkyn. Om hästen får panik är det viktigt att man snabbt kan ta loss sulkyn. En häst som sliter sig och har en sulky efter sig kan skada både sig själv och andra mycket allvarligt och dessutom kan den bli skrämd för livet.

Hästen och tävling

Under hästens liv kommer den att tävla i flera lopp och kanske också springa in en hel del pengar. Om hästen skadas kan man dock behöva sluta träna och tävla den. Många travhästar får då gå i en hage under resten av livet, eller så får den bli avelshäst. Om hästen inte har tävlat så mycket är det dock inte speciellt troligt att man behåller den till avel utan ibland kan den säljas som promenadhäst eller som sällskapshäst. Beroende på vilken skada den har kanske den också kan användas till annat. Hästen kan kanske fungera bra i dressyr, men inte springa fort på bana.

Den äldre hästen

En travhäst som blir gammal tas ofta ur tävling. Om den inte varit speciellt framgångsrik får den ofta sluta sitt liv. Samma sak gäller om hästen är en valack och inte kan användas inom avel. Om hästen däremot blivit känd eller har förutsättningar för att man ska få fram bra avkommor efter den behålls den ofta till avel, eller så säljs den till andra avelsintresserade.