Travsporten i Sverige

I Sverige är trav en mycket stor folksport och över 800 tävlingar hålls inom sporten varje år. Hästen ska vara huvudaktören och det är noga med djurets välbefinnande både under, mellan och efter tävlingarna. Travsporten engagerar människor från alla samhällsklasser, från alla städer i landet och både unga som gamla kan vara med och tävla, träna eller spela på hästar.

 

Tävlingar året runt

På de 33 travbanor som får anordna travtävlingar i Sverige sker tävlingar under alla årets dagar. Det är bara julafton som är en tävlingsfri dag. På banorna sker tävlingarna från lunchtid till sen kväll och som travtränare kan man alltid finna en tävling att delta i. Det finns också möjlighet att träna och tävla i trav med ponnyer på flera banor varje år. De svenska travbanorna är belägna från Jägersro i söder till Boden i norr och dessutom finns det mindre travbanor där inte officiella tävlingar anordnas.

Flera hästar och människor inblandade

I dagsläget finns det omkring 18 000 hästar som tränas för trav i Sverige och det är varmblodiga och kallblodiga hästar som används i trav. Nästan 90 % av alla de travlopp som körs varje år är för varmblod och man kan alltså tydligt se att det är just dessa som dominerar inom travsporten. Många gånger är det lättare att få tag i varmblod och då blir det ofta så att man satsar på dessa istället för att fortsätta leta efter kallblod. När det gäller kallbloden kan man dock se att de främst tävlar och tränar i de norra delarna av Sverige, även om det ibland också ordnas kallblodstävlingar i söder.

Travets historik i Sverige

Trav har körts länge och de första tävlingarna som organiserades ägde rum under 1800-talet, men då i Frankrike och USA. Senare kom tävlingarna också till Sverige. Under denna tid var kallblodstrav det vanligaste i Sverige och det var först senare som man började köra med varmblod. År 1907 invigdes den första travbanan i Sverige, Jägersro. Utvecklingen har sedan dess gått framåt mycket fort.

Monté i Sverige

I Sverige kan man också tävla i monté. I denna tävling kör man inte travhästen utan man sitter på ryggen på den. Fram till år 2004 var det förbjudet att tävla i monté men nu är det alltså tillåtet och tävlingarna körs på de helt vanliga tävlingsbanorna. Det finns omkring 400 ryttare med licens och de har möjlighet att tävla i ungefär 400 tävlingar varje år. Trots att monté har varit tillåtet sedan år 2004, var det inte förrän år 2017 som ett montélopp var med i V75. Det var då Monté-SM på Åbytravet var med. I dag körs också montélopp på elitloppsdagen på Solvalla med mera.

En folksport

I Sverige har travsporten blivit en sport som alla kan delta i oavsett kön, ålder och kunskap. Oavsett om man kan något om hästar, eller bara gillar dem kan man ha nöje av att titta på och spela på trav. Man kan ofta besöka travbanor och få reda på mer om tävlingar, hästar med mera.